Снимка pexels.comЗдравното министерство се кани да спре наплива от псевдоспециалисти, които

...
Снимка pexels.comЗдравното министерство се кани да спре наплива от псевдоспециалисти, които
Коментари Харесай

Само лекари ще изготвят диети, прекрояват закона

Снимка pexels.com

Здравното министерство се кани да спре напора от псевдоспециалисти, които изготвят и предлагат диети. С това към този момент ще могат да се занимават единствено дипломирани лекари. Това е заложено в корекция в Закона за здравето, която ведомството на Кирил Ананиев внесе за публично разискване. Диетите са регламентирани в нормативната уредба като “неконвенционални способи за удобно влияние ”. За да се избегнат опасности за здравето, към този момент единствено лица с професионална подготовка “лекар ” ще могат да вършат диетотерапия. Фитнес инструктори, лечители, хомеопати и лица със приблизително обучение няма да имат право на това, написа Трафикнюз .

В претекстовете към поправката в закона се показва, че “прилагането на “диетика ” от неспециалисти крие опасности за здравето на пациентите ”. Диетотерапия се практикува от висококвалифицирани лекари-специалисти, които са минали продължителна подготовка в границите на образованието за придобиване на посочената здравна компетентност, се показва още в претекстовете.

В момента е в действие разпоредба, която дава опция на лица, които имат тапия за приблизително обучение и удостоверение за сполучливо извършено образование не по-малко от 4 семестъра във висше здравно учебно заведение, да ползват диети. С направените промени обаче се предлага и този текст да отпадне от Закона за здравето.

Също по този начин всички лечители, които практикуват неконвенционални способи за терапия ще би трябвало да имат тапия по здравна специалност. Така отпада опцията хора със приблизително обучение да практикуват нетрадиционно лекуване. Целта още веднъж е да се понижи риска за здравето на хората при използване на сходни лечения.

В събота министерството разгласява оферти за ремонти и допълнения на общо 15 закона. След публично разискване и възможни корекции те ще бъдат импортирани в Народното събрание. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР